H

elt otroligt, nu är det äntligen dags för comeback. Årets kanske härligaste veckor: 19 - 26 oktober och 26 oktober - 2 november.  Att patrullera i gryningen är essensen av den Kaliforniska surfupplevelsen. Vi trotsar den tidiga morgonen och paddlar ut i legendariska San Onofre medan soluppgången kastar en filt av färg längs hela kusten. Dagens första våg upptäcks i horisonten och när den kommer närmare vänder vi unisont brädorna om, tar två paddeltag, hoppar upp och glider tillsammans hela vägen till stranden.

Som en vän sa en gång, om man gillar att ha kul, då är det svårt att lämna södra Kalifornien, för här finns allt som är härligt - surfen, maten och hänget.

Den där självklara och avslappnade stilen som har blivit många surfares estetiska förebild, den är född och kultiveras fortfarande här, trots världsklassvågor är det sällan en frustrerad crowd utan snarare som på en inkännande middag med bästa vännnerna. Vilken annan plats i världen ser man legender plocka upp glömda smoothiemuggar på stranden innan de hoppar i vattnet och hänger 10. Bara en sån sak.

Vår bas är den lilla klassiska beachcommunityn Encinitas som ligger i North County, strax norr om San Diego. Under hösten är surfförhållandena som mest optimala. Vågsäkert, varmt i vattnet men utan sommarträngsel. Vi surfar minst två sessions per dag från Cardiff Reef, Swamis, precis utanför huset i Beacons till San Onofre, Trestles och Malibu i norr - 300 meter långa peelers med sauna-tempererad offshore mesta hela dagen, varje dag. Sweet Jesus.

Kalifornien, Oh really?

 • 1
  Klassisk stil
 • 2
  Känner in Cali-livet
 • 3
  Peeeeelers
 • 4
  First in, last out
 • 5
  Legender vart vi än vänder oss
 • 6
  Bästa hänget
Beachhouse deluxe

Vi bor i ett superhärligt beachhouse
och har årets bästa vågor utanför dörren.

U

nder hösten finns det ingenstans i världen vi hellre vill vara än i södra Kalifornien. Årstidens milda offshorevindar sveper in som en boomerang över Santa Ana-öknen från Bajahalvön och för med sig årets bästa vågor.

Vår bas är den lilla legendariska beachcommunityn Encinitas som ligger i North County, strax norr om San Diego.

Surfakademins beachhouse ligger ett par stenkast från allt kul. Villan har en stor veranda som vätter mot Stilla havet.


N

ärmare än Norrland, eller Skåne, alltså beror ju såklart på var du befinner dig. Men grejen är att nu med dirrflighter till LA så har Kalifornien aldrig känts rimligare.

Både SAS och Norwegian flyger direkt från både Stockhom och Köpenhamn till Los Angeles. Resan tar cirka 10 timmar och bokar du tidigt kan du hitta väldans härliga priser. Från LAX tar du enkelt tåg vidare till Encinitas - tar cirka tre timmar. Eller ännu smidigare så går ni ihop ett gäng och hyr en bil - härligt också att ha för små egna roadtrips under veckan.

Om du hellre vill resa direkt till San Diego så kan du flyga antingen med British Airways via London eller SAS/United via New York.

För att boka den transatlantiska flygresan rekommenderar vi världens troligen skönaste reseagent, SN Resor, och vår kontaktperson Maria Nordlund som du når på 0971 - 58 222. Hälsa från Surfakademin så gör hon det lilla extra för att du ska få de bästa tänkbara biljetterna. Ett annat bra alternativ är att köpa din flygresa på nätet. Vår favorit sökmotor när det gäller att hitta bra plåtar är Momondo.com.

Pedagogik
Surfakademin är inte klassrummet med den stressande prestationsångesten utan skolgården där alla får vara med och leka.

S

urfing är långt ifrån en sport snarare en livsstil men framförallt en lek. Precis som Surfakademin inte bara är en surfkurs, surfskola eller surfcamp utan en totalupplevelse - en resa du aldrig glömmer.

Alla i Surfakademins instruktörsteam är internationellt certifierade livräddare och surfinstruktörer, enligt International Surfing Association. Vi har alla dessutom en gedigen erfarenhet både av att lära ut till nybörjare och att coacha surfing på landslagsnivå.

För att du hela tiden ska se hur du utvecklas och korrigera saker du kan göra bättre, filmar och fotograferar vi ett par surfsessions varje vecka – som vi sedan tittar på tillsammans.

För att du ska slippa lära dig surfetikett den svåra vägen går vi noga genom hur du ska agera i olika situationer samt allmän vattensäkerhet och annan surfteori & historia - allt från hur vågor bildas till de vassaste stilknepen - bara för att du är en nybörjare, behöver du inte se ut som en.

Dags för magiska
dagar i
CALI

D

römresan: sju episka surfdagar, dagliga roadtrips, besök hos shapers, kulinariska kickar och boende i läckert beachhouse i, surfingens epicentrum, Encinitas.

Surfkursen pågår lördag till lördag under hösten. Vi har allt som oftast härliga peelers precis utanför villan, men vi är såklart även mobila - vi surfar dagens bästa vågor varje dag. Ett par gånger under veckan filmar och fotograferar vi våra surfsessions - som vi sedan tittar på tillsammans i gemensamma feedback-sessions.

Tider & priser

Priserna inkluderar sju nätters boende i ett beachhouse i Encinitas, sju dagars surfing, dagsutflykter runt om i södra Kalifornien, ett brett utbud av surfbrädor, feedback-sessions med film och foto, vågteori och vattensäkerhet. Pris från 10,990 kronor.


Reseförsäkring

Surfakademin rekommenderar att du dubbelkollar att det finns en reseförsäkring som är kopplad till din hemförsäkring - skönt att få hjälp om det dyker upp lite hallaballo.


Transfer från flygplatsen

Surfakademin hämtar upp dig på San Diegos internationella flygplats vid 20-snåret på lördagen och sen åker vi tillsammans till vårt hus i Encinitas som ligger 30 minuter norr om San Diego.

Landar du i Los Angeles hyr du antingen bil på flygplatsen, väldans prisvärt i Amerika. Eller så tar du tåget, Amtrak, till Encinitas.

True facts

För att få komma in i USA måste du ha ansökt om ESTA som du enkelt kan göra online.

Ha koll på när ditt pass går ut då det måste vara giltigt i minst sex månader när du reser in i USA.

Tidsmässigt är San Diego 9 timmar efter svensk tid.

Det finns otroligt många duktiga shapers där ibland våra vänner på Bing Surfboards och Gato Heroi. Så är du sugen på att skaffa dig en egen bräda så är det bra läge, men tänk på att vara ute i god tid om du vill ha en bräda shapad efter dina preferenser.

Vädret i San Diego under hösten kan jämföras med en härlig svensk sommar.