V

i sätter scenen, det är filmiskt, tryggt hållna av Pyrenéerna i öster och Atlanten i väster i myllan av de målande landskapen i Baskien i sydvästra Frankrike, precis just där bjuder Surfakademin in till vårt mäktigaste, läckraste och mest fullmatade surf & yoga retreat någonsin.

Vi skapar tillsammans under titeln "Riding Waves and Finding Zen, Summer of 2024”

Från dagarna efter midsommar fram till början på augusti kurerar vi veckolånga retreats på Château Basque. Myterna om slottet är otaliga och läskande med sägner om kopplingar till Louis XIV:s kungliga bröllop. Klipp till i sommar när det är Surfakademins hemvist crème de la crème.

Riding Waves &
Finding Zen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Ett gammalt Hawaiianskt ordspråk lyder ”Den bästa surfaren är den surfare med störst smajl” och det är precis vad surf handlar om. Surfakademins ambition är att skapa ett härligt space kring surfen, inspirerande och lekfullt. Vårt surfteam består av dem lokala legenderna: Nathan Curren, Justine DeLanne och Sylvain Frei. Med deras breda erfarenhet och unika personligheter bidrar dem med ett otroligt lugn och gedigen förståelse kring havet och att coacha surfing på ett härligt manéer. Jens och Peter håller i pep-talks och foto & filmfeedback-sessions. Vi har två hemmastränder som vi surfar på, Hendaye i söder & Bidart i norr. 

Som vi ser det, bästa sättet att resa i stil från Skandinavien till Biarritz är antingen med SAS, som flyger direkt från Stockholm & Köpenhamn på fredagar, eller om du har tid på din hand, en roadtrip genom Europa eller tågluff.

Château Basque

Kunglig surfleverantör

C

hâteau Basque sträcker sig majestätiskt över kullarna ovanför Saint Jean de Luz, med en panoramautsikt över Biscayabukten och en kittlande vy över La Rhune-berget.

Slottsparken sätter nivån över veckans vibb. Den avgränsar och manifesterar känslan kring att vi checkar in för att checka ut för att sen landa på en alldeles drömsk plats. Mellan sessions känns poolen som en självklar samlingsplats.

Residenset omfattar totalt nio dubbelrum, var och ett konstfullt inrett med nyrenoverade badrum. Våra gäster bor två till tre personer i varje rum. För dig som önskar att husera solo i ett dubbelrum erbjuder vi det till en kostnad av 600 Euro.

Vi har alltid en fin blandning av gäster, ensamseglare, par, kompisar och familjer. Det är precis just det som skapar Surfakademin-känslan.

Resan

S

om vi ser det, bästa sättet att resa i stil från Skandinavien till Biarritz är antingen med SAS, som flyger direkt både från Köpenhamn och Stockholm på fredagar, eller Air France som flyger ifrån en flygplats nära dig till Biarritz med mellanlanding i Paris. Men vi rekommenderar att alltid droppa in på Momondo för bästa dealen. 

Om du har tid på din hand är en roadtrip genom Europa eller tågluff också fina resealternativ.

Våra surf & yogaretreats inleds med en meet & greet på fredagseftermidagen vid 16-snåret i slottsträdgården, och avslutas efterföljande fredagmorgon efter brunch.

Flygtur

SAS flyger till direkt till Biarritz från Köpenhamn och Stockholm.

Air France levererar alltid - flyger från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm via Paris direkt till Biarritz. Precis som Iberia, som flyger från Stockholm via Madrid till närliggande San Sebastian. 


Transfer från flygplatsen

Vi har en pick-up med Surfakademins surfbussar på Biarritz-flygplats kl 15.00 på fredagen och en drop-off kl 10 efterföljande fredag, till en kostnad av 40 Euro t/r. Om du flyger på San Sebastian tar du dig lättast till slottet med taxi.

Filosofi
Surfakademin är inte klassrummet med den stressande prestationsångesten utan skolgården där alla får vara med och leka.
S

urfing är långt ifrån en sport snarare en livsstil men framförallt en lek. Precis som Surfakademin inte bara är en surfkurs, surfskola eller surfcamp utan en totalupplevelse - för själen, hjärtat och kroppen. Det är en sån ynnest att vi får samarbeta med våra vänner och lokala legender Nathan Curren, Justin Delanne & Sylvain Frei. Otroligt talangfulla surfare med en gedigen erfarenhet av coachning inom surfing. Nathans familj har en djup förankring inom surfhistorien, så nära blåblodiga man kan vara inom surfen; hans farfar Pat Curren var en del av det lilla crew som pionjärade dem stora vågorna på Hawaii under 50- och 60-talet, och hans pappa Tom är surfens första världsmästare på 80-talet tillika stilikon. Nathan är själv en enastående surfare och coach. Justin, Nathans kusin, är fransk ungdomsmästare, och sist men inte minst Sylvain, som när han inte coachar för Surfakademin, spendar sin tid i Nazarre där han coachar big wave surfare.

För att du hela tiden ska se hur du utvecklas och korrigera saker du kan göra bättre, filmar och fotograferar vi ett par surfsessions varje vecka – som vi sedan tittar på tillsammans i en gemensam filmfeedback.

Och såklart klassisk stil, för att du ska slippa lära dig surfetikett den svåra vägen går vi noga genom hur du ska agera i olika situationer samt allmän vattensäkerhet och annan surfteori & historia - allt från hur vågor bildas till de vassaste stilknepen - bara för att du är en nybörjare, behöver du inte se ut som en.

Jens och Peter pratar story, håller i pep-talks och håller i filmfeedbacken. 

Kurerat som från våra drömmar

V

i inleder sommarens härligaste vecka med en meet & greet i slottsparken vid 16-snåret på fredagen så fint att du planerar din resa därefter.


Upplägget

Din investering inkluderar boende i ett dubbelrum på Chateau Basque i sju nätter (fredag till fredag), fem dagars surflektioner, vi har lagt in en vilodag från surfen i mitten av veckan som vi förgyller med en vacker hike i Pyrenéerna. Sen landar vi mjukt varje dag med yoga- och meditationssessions kurerade av vår husyogini, Gabriella.

Vi surfar på närliggande stränderna i Hendaye och Bidart, beroende på rådande förhållanden. Vanligtvis är vågorna bäst tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen, så vi surfar vid något av dessa tillfällen. Så vi packar brädorna på surfbussarna och beger oss ut på ödmjuk lite roadtrip längs dem baskiska vägarna.

Brunchen signerad vår kock Tilde, serveras varje morgon kl 10:30. Dessutom leder Tilde förberedelsen av våra gemensamma middagar varje kväll. Medan brunchen ingår i paketet är kostnaden för middagar separat och baseras på självkostnadspriset för råvarorna. Brukar landa på 2.000 kronor.

 

SURFEN (YANG)

Vi samarbetar med våra vänner och Baskiens härligaste surf coacher Nathan Curren & Justin Delanne och deras crew. Otroligt talangfulla surfare och gedigen erfarenhet inom att coacha surf. Nathan är vidare den yngsta av världens mest välrenommerade surfsläkt, farfar Pat Curren, en big wave pionjär på Hawaii under 50- & 60-talen och pappa Tom, flerfaldig världsmästare under 80-talet och en sann stilikon. En ynnest för oss alla.  

Förutom de magiska vågorna ger vi dig den teoretiska grundkollen inom surfing med vattensäkerhet, vågteori, stil- och etikettskola. Vi fotograferar och filmar under veckan för en filmfeedback session och bildvisning på avslutningskvällen. Peter & Jens håller i pep-talk, surffilosofi och delar med sig av sina surfäventyr. 

 

YOGAN (YIN)

Surfakademins husyogini Gabriella Johanesson bjuder under veckan på sina signatursessions framtagna för oss surfare, vi varvar ner, sträcker ut och landar. En fin kombination av Vinyasa Flow & Yoga Nidra.  

 

MATEN (YIN & YANG)

Vårt kök vilar tryggt på det rika baskiska landskapet och dess grödor. Vi äter plantbaserat och hjärtfyllt. Den dagliga brunchen ingår men för middagarna tillkommer råvarorna, brukar landa på 2000 kronor på ett ungefär, Swishas på plats.  


Reseförsäkring

Surfakademin rekommenderar att du dubbelkollar att det finns en reseförsäkring som är kopplad till din hemförsäkring - skönt att få smidig hjälp om det dyker upp hallaballo.

Plat du Jour

Sommardagarna är långa och fyllda med en fin balans av Yin & Yang. Vi inleder med att sträcka ut antingen på yogamattan eller i havet beroende på väderförhållanden.

Vårt surfteam består av dem lokala legenderna: Nathan Curren, Justine DeLanne och Sylvain Frei. Jens och Peter håller i pep-talks och foto & filmfeedback-sessions. Vi har två hemmastränder som vi surfar på, Hendaye i söder & Bidart i norr. 

Brunchen serveras i slottsparken. Härligt sen att hänga poolside. På eftermiddagen landar vi antingen med Gabriella i en mindfulnessession eller så drar vi på surfäventyr, beroende på vad morgonen har erbjudit.

Middagarna skapar vi tillsammans ledda av slottskocken Tilde.

I mitten av veckan tar vi en återhämtningsdag från surfen för att vandra i dem närliggande Pyrenéerna.