L

är dig surfa eller utveckla din surfing till nya stilfulla höjder, upptäck yogan och landa i meditationen, i vårt sagolika Santa Teresa i Costa Rica. Precis som vanligt möts det bästa av två världar - vilket resulterar i det troligen härligaste Surf & Yoga Retreatet i världen.

Nytt för i vinter är ett par härliga signaturveckor, LADYSLIDE med Amanda Djerf, HANG 10*s & WIPE OUT*s med Jens & Peter och som grädde på moset så gör vi en colab deluxe tillsammans med våra vänner på Surfers Varberg, SURFAKADEMIN X SURFERS PARADISE. Som om det inte skulle vara nog så kör vi ett SURF & FOTO-retreat med vår favve plåtis Clara Moberg och så avslutar vi säsongen med BODY, MIND & SURF-vecka tillsammans med Simon Fit.

När vi sitter ute i vattnet väntandes på vågorna och tittar in mot land bländas vi av en mäktigt maffig grön backdrop - regnskogen löper hela vägen ner till stranden.

Vi bor alla tillsammans på den läckra djungellodgen Griss med världens troligen läckraste strand precis nedanför. Den lilla ödmjuka grusvägen som går genom byn kantas av mysiga restauranger - sushirestos och juicebarer som får oss att aldrig vilja lämna - som drivs av passionerade inflyttade Japaner, New Yorkare, Européer eller Sydamerikaner och sodor, lokala lite enklare restos - allt i en skön symbios. En micropol, otroligt internationellt men samtidigt harmoniskt och frestande.

I soluppgången innan morgonsurfen eller precis när solen har gått ner landar vi i kroppen och sträcker ut med vår egen yogini - ibland yoga, ibland meditation - bästa sättet att preppa för surfen och känna in sig själv.

Som ett vara i ett SPA au naturelle 24/7 - Costa Rica har ett tropiskt klimat och njuter av ett 28-gradigt vatten året om. Surfakademins surfcamp ligger på Nicoya-halvön på Stillahavssidan. Med ett 180-gradigt swellfönster är Costa Rica extremt vågsäkert året runt.

Costa Rica är ett av de länder i världen med längst medellivslängd. Varför? Vackert och dramatiskt landskap, underbart klimat och grymt varierad surf? De själva, ticos och ticas, säger att den främsta anledningen är att skrattet och glädjen alltid är närvarande. Precis så.

Costa Rica, Oh really?

 • 1
  Beach life
 • 2
  Vi lever, älskar och surfar
 • 3
  Största smajlet
 • 4
  Gastronomiska Akademin
 • 5
  Namaste
 • 6
  Naturen
Vi bor på läcker
djungellodge

Ett ödmjukt stenkast
från vår favvestrand

S

olen letar sig sakteligen in bland palmbladen och dagens första ljus gör sig påmint. Klockan är strax innan gryning och vi är allt som oftast synkroniserade med solen.

Lodgen ligger i gränslandet mellan djungeln och stranden så vi hör hela tiden hur vågorna möter sanden nedanför samtidigt som vrålaporna sjunger i kör uppe i palmkronorna. En stor härlig pool är den givna mötesplatsen mellan sessions. När vår lodge är fullbokad hyr vi in oss hos grannarna på både närliggande Ohana Villas och Anam.

Vi bor i superfräscha och mysiga trähus om tre eller sex personer. Cabinorna har A/C, kök och fullutrustade badrum.

För love birds och andra nära som reser i duo, finns möjlighet att tinga studios med privata badrum för en tilläggskostnad på 2,500 kronor. 


 

Flygtur

För att boka resan över Atlanten rekommenderar vi världens troligen skönaste reseagent, SN Resor, och vår kontaktperson Maria Nordlund som du når på 0971-58 222. Hälsa från Surfakademin så gör hon det lilla extra för att du ska få de bästa tänkbara biljetterna. Ett annat bra alternativ är att köpa din flygresa på nätet. Vår favoritsökmotor när det gäller att hitta bra plåtar är Momondo. Ett tips är att kika på KLM:s flight avresa fredag och hemresa lördag. 

Resan från Skandinavien till Costa Rica tar cirka 16 timmar. Du lämnar i ottan och landar runt 21-snåret på fredagkvällen. Så första natten spenderar du i San José. Surfakademin rekommenderar trevliga Hotel La Riviera som ligger i närheten av flygplatsen. Bäst att boka direkt med hotellet snarare än via någon fladdrig bokningssajt. Då december och januari är högsäsong så är det en god idé att boka hotellrum med bra framförhållning.


Transfer till Djungellodgen

Efter en övernattning i San José hämtas du på Hotel La Riviera vid 06-snåret på lördagmorgonen av Surfakademins chartrade buss som tar dig hela vägen genom ett böljande och dramatiskt landskap till Nicoyahalvöns södra spets. Transfern kostar 125 USD t/r och betalas på plats när du kommer fram till Santa Teresa. Road-trippen inklusive en mysig båttur tar cirka sex timmar och ger dig en fin introduktion till hur vackert Costa Rica är. På hemresan så är upplägget identiskt fast omvänt. Vid 12-snåret på lördagen kommer transferbussen och hämtar dig på lodgen, och runt 17:30 är du i San José och hinner med KLM:s kvällsflight till Europa.

Om du hellre vill flyga mellan San José och Tambor - som ligger 40 minuter från lodgen i Santa Teresa, bokar du enkelt på Fly Sansa. Den sceniska flygturen kostar runt 3,000 SEK t/r.

Pedagogik
Surfakademin är inte klassrummet med den stressande prestationsångesten utan skolgården där alla får vara med och leka.

S

urfing är långt ifrån en sport snarare en livsstil men framförallt en lek. Precis som Surfakademin inte bara är en surfkurs, surfskola eller surfcamp utan en totalupplevelse - en resa du aldrig glömmer.

Alla i Surfakademins instruktörsteam är internationellt certifierade livräddare och surfinstruktörer, enligt International Surfing Association. Vi har alla dessutom en gedigen erfarenhet både av att lära ut till nybörjare och att coacha surfing på landslagsnivå.

För att du hela tiden ska se hur du utvecklas och korrigera saker du kan göra bättre, filmar och fotograferar vi ett par surfsessions varje vecka – som vi sedan tittar på tillsammans.

För att du ska slippa lära dig surfetikett den svåra vägen går vi noga genom hur du ska agera i olika situationer samt allmän vattensäkerhet och annan surfteori & historia - allt från hur vågor bildas till de vassaste stilknepen - bara för att du är en nybörjare, behöver du inte se ut som en.

Dags för magiska
dagar i
Santa
Teresa

 

Tider & priser

Surfakademins Pura Vida-inspirerade surfcamp i Santa Teresa inkluderar boende på lodgen Griss, Latinamerikas härligaste brunch, en instruktörsledd surflektion per dag, feedback sessions med film & foto och brett utbud av surfbrädor som står tillgängliga dygnet runt. Vi delar även upp gruppen så att alla pushas precis på det sätt som passar bäst. Om du vill maximera härligheten och stanna två veckor så får du en härlig specialrabatt genom att mejla till jagvillsurfa@surfakademin.se. Du kan såklart även stanna tre veckor, det går liksom inte att få nog av magiska Costa Rica.

Priser från 7,995 kronor. För exakta priser och datum för perioder gå vidare till bokningssystemet.

Djungellodgen ligger precis framför en av Centralamerikas läckraste surfstränder - Playa Santa Teresa.


En dag i vårt vinterhem

Varje dag är unik i Santa Teresa - men oftast smyger vi upp i gryningen och ser soluppgången ifrån vattnet, efter en morgonsurf väntar Latinamerikas läckraste brunch på ranchen, sen är det bra läge för en god bok i hängmattan, häng vid poolen eller på stranden. Innan vi går iväg till någon av Santa Teresas alla fantastiska restos slappnar vi av genom att köra en ödmjuk yoga- eller meditationssession.


Medikament

Better safe than sorry - ta kontakt med bästa och närmaste vaccinationscentral för att dubbelkolla att du har de vaccinationer som rekommenderas. Vår destination är Santa Teresa på Nicoyahalvön i nordvästra Costa Rica.


Försäkring

Surfakademin rekommenderar att du dubbelkollar att det finns en reseförsäkring som är kopplad till din hemförsäkring - skönt att få hjälp om det dyker upp lite hallaballo längs vägen.

True facts

I Costa Rica används både den lokala valutan Colones och USD - 1000 colones är cirka 2 USD.

Inget visum behövs så länge resan understiger 90 dagar.
Det finns ett par bankomater i Santa Teresa men ibland har de ont om cash så det kan vara en bra idé att antingen växla till USD i Sverige alternativt ta ut lite kontanter på flygplatsen i San José.

Solen här nere är väldans härlig och stark så solskyddsfaktor 50 är att rekommendera.

En av våra läckraste utflykter är en ridtur upp längs ödestränder och kullar och då kan långbrallor vara bra att ha annars är shorts det ända som värmen tillåter.

Du behöver inte oroa dig for att knapra malaria-tabletter så länge du stannar på Nicoya-halvön.

Costa Rica är politiskt stabilt och är det enda landet i Centralamerika som aldrig har varit i väpnad konflikt med sina grannländer.