T

änk att vi äntligen snart är här igen - där djungeln möter havet, Santa Teresa i Costa Rica. Vårt vinterhem dem senaste 20 åren. 

Otroligt att vi återigen får lära dig surfa & utveckla din surfing till nya stilfulla höjder, och samtidigt få dig att upptäcka yogan och landa i meditationen. Och precis som vi vant oss vid möts det bästa av två världar - vilket mynnar ut i det troligen härligaste Surf & Yoga Retreatet i världen.

Nytt för i år är signaturveckan SURF & RUN med Majken Skärvad och Hang out-upplägget där du bor på lodgen och droppar in på brunchen och våra mindfulnessessions men chillar med surfen eller styr med den på egen hand. Perfekt om du stannar ett par veckor eller för dig som drar iväg ett mejl eller två och samtidigt vill hålla dig kvar i tropikerna. Droppa ett mejl för detaljer. 

Vi bor alla tillsammans på den läckra djungellodgen Griss med Santa Teresas magiska strand precis nedanför. Den lilla ödmjuka grusvägen som går genom byn kantas av mysiga restauranger - sushirestos och juicebarer som får oss att aldrig vilja lämna - som drivs av passionerade inflyttade Japaner, New Yorkare, Européer eller Sydamerikaner och sodor, lokala lite enklare restos - allt i en skön symbios. En micropol, otroligt internationellt men samtidigt harmoniskt och frestande.

I soluppgången innan morgonsurfen eller precis när solen har gått ner landar vi i kroppen och sträcker ut med vår egen yogini - ibland yoga, ibland meditation - bästa sättet att preppa för surfen och känna in sig själv.

Costa Rica, Oh really?

 • 1
  Beach life
 • 2
  Vi lever, älskar och surfar
 • 3
  Största smajlet
 • 4
  Gastronomiska Akademin
 • 5
  Namaste
 • 6
  Naturen
Vi bor på läcker
djungellodge

Ett ödmjukt stenkast
från vår favvestrand

S

olen letar sig sakteligen in bland palmbladen och dagens första ljus gör sig påmint. Klockan är strax innan gryning och vi är allt som oftast synkroniserade med solen.

Djungellodgen ligger i gränslandet mellan djungeln och stranden så vi hör hela tiden hur vågorna möter sanden nedanför samtidigt som vrålaporna sjunger i kör uppe i palmkronorna. En stor härlig pool är den givna mötesplatsen mellan sessions. 

Vi bor i härliga och mysiga trähus om tre eller sex personer. Bungalowsen har A/C eller fläkt, kök och fullutrustade badrum.

För love birds och andra nära som reser i duo, finns möjlighet att tinga studios med privata badrum för en tilläggskostnad på 5,000 kronor. 


 

Flygtur

För att boka resan över Atlanten rekommenderar vi dig att droppa in på Sky Scanner.

Antingen flyger du via USA och tar ett härligt stopp i New York eller så reser du direkt ifrån Europa med KLM/AIR FRANCE som flyger via Amsterdam & Paris till San José. Ett tips är att kika på KLM:s flight avresa torsdag och hemresa lördag. 

Resan från Skandinavien till Costa Rica tar cirka 16 timmar. Du lämnar i ottan och landar runt 20-snåret på, så första natten spenderar du i San José. Surfakademin rekommenderar trevliga Hotel La Riviera som ligger i närheten av flygplatsen. Bäst att boka direkt med hotellet snarare än via någon fladdrig bokningssajt. Då december och januari är högsäsong så är det en god idé att boka hotellrum med bra framförhållning.


Transfer till Djungellodgen

Efter en övernattning i San José hämtas du på Hotel La Riviera på fredagsmorgonen (under sportlovsveckorna kör vi lördagar) av Surfakademins chartrade buss som tar dig hela vägen genom ett böljande och dramatiskt landskap till Nicoyahalvöns södra spets. Transfern kostar 165 USD t/r och betalas på plats när du kommer fram till Santa Teresa. Road-trippen inklusive en mysig båttur tar cirka sex timmar och ger dig en fin introduktion till hur vackert Costa Rica är. På hemresan så är upplägget identiskt fast omvänt. Vid 12-snåret på fredagen kommer transferbussen och hämtar dig på lodgen. Är din internationella flight på fredagkväll rekommenderar vi dig att ta lillkråkan från Tambor till San José, eller kontakta oss för andra alternativ. 

På den noten, om du hellre vill flyga mellan San José och Tambor - som ligger 40 minuter från lodgen i Santa Teresa, bokar du enkelt på Fly Sansa. Den sceniska flygturen kostar runt 3,000 SEK t/r.

Pedagogik
Surfakademin är inte klassrummet med den stressande prestationsångesten utan skolgården där alla får vara med och leka.

S

urfing är långt ifrån en sport snarare en livsstil men framförallt en lek. Precis som Surfakademin inte bara är en surfkurs, surfskola eller surfcamp utan en totalupplevelse - en resa du aldrig glömmer.

Alla i Surfakademins instruktörsteam är internationellt certifierade livräddare och surfinstruktörer, enligt International Surfing Association. Vi har alla dessutom en gedigen erfarenhet både av att lära ut till nybörjare och att coacha surfing på landslagsnivå.

För att du hela tiden ska se hur du utvecklas och korrigera saker du kan göra bättre, filmar och fotograferar vi ett par surfsessions varje vecka – som vi sedan tittar på tillsammans.

För att du ska slippa lära dig surfetikett den svåra vägen går vi noga genom hur du ska agera i olika situationer samt allmän vattensäkerhet och annan surfteori & historia - allt från hur vågor bildas till de vassaste stilknepen - bara för att du är en nybörjare, behöver du inte se ut som en.

Dags för magiska
dagar i
Santa
Teresa

Tider & priser

Surfakademins Pura Vida-inspirerade Surf & Yoga Retreat i Santa Teresa inkluderar boende på lodgen Griss, Latinamerikas härligaste brunch, en instruktörsledd surflektion per dag och fri tillgång till brädor mellan sessions, feedback sessions med film & foto, surffilosofi med Jens & Peter. Vi delar även upp gruppen så att alla pushas precis på det sätt som passar bäst. Vidare så ingår ett yoga & meditationspass om dagen. Som alltid med Akademin går vi på flow och dagarna är långa och magiska. Om du vill maximera härligheten och stanna två veckor så får du A+ treatment deluxe. Good lord. Du kan såklart även stanna tre veckor, det går liksom inte att få nog av magiska Costa Rica.

Priser från 12,995 kronor. För exakta priser och datum för perioder gå vidare till bokningssystemet.

Djungellodgen ligger precis framför en av Centralamerikas läckraste surfstränder - Playa Santa Teresa.


En dag i vårt vinterhem

Varje dag är unik i Santa Teresa - men oftast smyger vi upp i gryningen och ser soluppgången ifrån vattnet, efter en morgonsurf väntar Latinamerikas läckraste brunch på ranchen, sen är det bra läge för en god bok i hängmattan, häng vid poolen eller på stranden. Innan vi går iväg till någon av Santa Teresas alla fantastiska restos slappnar vi av genom att köra en ödmjuk yoga- eller meditationssession.


Medikament

Better safe than sorry - ta kontakt med bästa och närmaste vaccinationscentral för att dubbelkolla att du har de vaccinationer som rekommenderas. Vår destination är Santa Teresa på Nicoyahalvön i nordvästra Costa Rica.


Reseförsäkring

Surfakademin rekommenderar att du dubbelkollar att det finns en reseförsäkring som är kopplad till din hemförsäkring - skönt att få smidig hjälp om det dyker upp hallaballo.

True facts

I Costa Rica används både den lokala valutan Colones och USD - 1000 colones är cirka 2 USD.

Inget visum behövs så länge resan understiger 90 dagar.
Det finns ett par bankomater i Santa Teresa men ibland har de ont om cash så det kan vara en bra idé att antingen växla till USD i Sverige alternativt ta ut lite kontanter på flygplatsen i San José.

Solen här nere är väldans härlig och stark så solskyddsfaktor 50 är att rekommendera.

En av våra läckraste utflykter är en ridtur upp längs ödestränder och kullar och då kan långbrallor vara bra att ha annars är shorts det ända som värmen tillåter.

Du behöver inte oroa dig for att knapra malaria-tabletter så länge du stannar på Nicoya-halvön.

Costa Rica är politiskt stabilt och är det enda landet i Centralamerika som aldrig har varit i väpnad konflikt med sina grannländer.